Aktualności Hobby LIFESTYLE

Herbaciany poradnik dla smakoszy

Data publikacji: 2018-04-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Herbaciany poradnik dla smakoszy
Kategoria: Hobby, LIFESTYLE

Każdy herbaciany smakosz powinien bez problemu rozróżniać i odpowiednio zaparzać wszystkie odmiany herbat. Eksperci Ahmad Tea London wiedzą, że trudno jest zapamiętać wszystkie zasady, dlatego przygotowali specjalny poradnik.

Herbaciany poradnik dla smakoszy Hobby, LIFESTYLE - Każdy herbaciany smakosz powinien bez problemu rozróżniać i odpowiednio zaparzać wszystkie odmiany herbat. Eksperci Ahmad Tea London wiedzą, że trudno jest zapamiętać wszystkie zasady, dlatego przygotowali specjalny poradnik.

Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów herbaty – czarna, zielona czy owocowa. Każdy herbaciany smakosz powinien bez problemu rozróżniać i odpowiednio zaparzać wszystkie odmiany. Eksperci Ahmad Tea London wiedzą, że trudno jest zapamiętać wszystkie zasady, dlatego przygotowali specjalny poradnik. Informacje w nim zebrane z pewnością ułatwią profesjonalne zaparzanie herbaty.

Herbata czarna

Liściasta: W celu uzyskania najlepszego naparu powinno się zalać liście herbaty wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza i zaparzać około 5-7 minut. Do szklanki o pojemności 250 ml trzeba wsypać łyżeczkę (2,5g) suszu, a jeśli przygotowujesz napar w imbryku to wsyp do niego tyle łyżeczek herbaty ile gości przewidujesz, plus jedną dodatkową.

Ekspresowa: Aby przygotować smaczną herbatę trzeba ją zalać wodą o temperaturze 100 stopni, zostawiając w niej torebkę na około 4 minuty.

Herbata zielona

Liściasta: Chcąc przygotować prawidłowo herbatę musimy ostudzić wodę do temperatury około 90 stopni. Zieloną herbatę powinno zaparzać się od 3 do 6 minut pod przykryciem, dzięki czemu zachowamy jednakową temperaturę i aromat. Liście herbaty zielonej można zaparzać nawet do 3 razy ? kolejne zaparzenia zazwyczaj trwają nieco dłużej.

Krótkie parzenie (około 3 minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia daje z kolei napar o działaniu relaksującym.

Ekspresowa: Herbata w torebkach jest bardziej rozdrobniona, dlatego też potrzebuje niższej temperatury parzenia ? od 75 do 85 stopni i już po 3 minutach można wyjąć saszetki.

Herbaty czarne owocowe i napary owocowo-ziołowe

W przypadku herbat ekspresowych zaleca się zaparzanie w wodzie o temperaturze 100 stopni przez około 4 -7 minut.

Pamiętaj, że?

Temperatura wody po 3-4 minutach od zagotowania spada do 90 stopni Celsjusza, zaś po 12-14 minutach do 75 stopni.
Cukier, mleko czy cytrynę najlepiej dodawać na końcu, po zaparzeniu.
Miodu nie powinno się dodawać do gorącej herbaty, ponieważ straci on wszystkie właściwości
Warto ogrzać naczynie, czyli przepłukać wrzątkiem, przed przygotowaniem herbaty, ponieważ zimna ceramika zmniejsza temperaturę wody, co w efekcie może zepsuć idealne zaparzanie.
Herbatę liściastą powinno parzyć się w szerokich naczyniach, w których ma ona miejsce na rozwinięcie, dzięki czemu można uzyskać lepszy napar.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z herbatą, nie bój się eksperymentować, ponieważ tylko w ten sposób odnajdziesz swój ulubiony aromat i smak. Możesz spróbować przygotować w wyższej temperaturze większą ilość herbaty, skracając czas parzenia lub zmniejszając temperaturę, a wydłużając czas oczekiwania. Spróbuj wszystkich możliwości i wybierz najlepszą metodę dla siebie.

Więcej informacji o Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Herbaciany poradnik dla smakoszy Hobby, LIFESTYLE - Każdy herbaciany smakosz powinien bez problemu rozróżniać i odpowiednio zaparzać wszystkie odmiany herbat. Eksperci Ahmad Tea London wiedzą, że trudno jest zapamiętać wszystkie zasady, dlatego przygotowali specjalny poradnik.
Hashtagi: #Hobby #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Tagi: #LIFESTYLE   #Sztuka